Upon request siti akan kongsikan cara-cara nk buat sushi, senang sahaja bagi pengemar-pengemar sushi bila buat sendiri baru puas kite boleh adjust ikut selera.
Bahan-bahan :
(5 Gulung Sushi)
2 pot beras pulut. Masak seperti biasa.
5 keping seawead. Boleh dibeli di pasaraya besar, selalunye dekat bahagian jajan.
5 roll isi ketam. lebih mudah beli yang panjang terus.
1 Japanese Cucumber . Dipotong 8 dan dibuang tengah.
Tuna mayonies
telur dadar. digoreng kosong ditambah dengan sedikit garam.
5 sudu cuka
5 sudu gula
1/2 sudu garam
cara-caranya:
1. Masak beras pulut.
2. larutkan cuka gula dan garam dan digaul dengan nasi pulut panas-panas.
3. Amik seaweed, tepek nasi dan letak semua bahan-bahan kat tengah.
4. Gulung dan basahkan sedikit kat hujung seaweed supaya melekat
5. Simpan dalam peti sejuk dulu, supaya senang dan cantik bila dipotong
selamat mencuba...
Khamis, 20 Mei 2010
Cara-Cara buat Sushi
Dicatat oleh Siti di 8:38 PG
Label: cheft Amature
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
4 ulasan:
suka sushi tapi tak suka wasabi..hehe
hehe betul-betul wasabi rasa macam makan minyak angin yang pedas ki3
pandainya wat sushi... nampak senang tp cam remeh kan?
cicah dengan apa yang?
Siti-Ixora : senang je ixora, cume masak nasi je.. yg lain tu main cut2 je :P.. siti telan gitu je hehe
Catat Ulasan