Khamis, 20 Mei 2010

Cara-Cara buat Sushi

Upon request siti akan kongsikan cara-cara nk buat sushi, senang sahaja bagi pengemar-pengemar sushi bila buat sendiri baru puas kite boleh adjust ikut selera.

Bahan-bahan :
(5 Gulung Sushi)
2 pot beras pulut. Masak seperti biasa.
5 keping seawead. Boleh dibeli di pasaraya besar, selalunye dekat bahagian jajan.
5 roll isi ketam. lebih mudah beli yang panjang terus.
1 Japanese Cucumber . Dipotong 8 dan dibuang tengah.
Tuna mayonies
telur dadar. digoreng kosong ditambah dengan sedikit garam.
5 sudu cuka
5 sudu gula
1/2 sudu garam



cara-caranya:
1. Masak beras pulut.
2. larutkan cuka gula dan garam dan digaul dengan nasi pulut panas-panas.
3. Amik seaweed, tepek nasi dan letak semua bahan-bahan kat tengah.
4. Gulung dan basahkan sedikit kat hujung seaweed supaya melekat
5. Simpan dalam peti sejuk dulu, supaya senang dan cantik bila dipotong



selamat mencuba...

4 ulasan:

helena's berkata...

suka sushi tapi tak suka wasabi..hehe

Siti berkata...

hehe betul-betul wasabi rasa macam makan minyak angin yang pedas ki3

IxoR@ berkata...

pandainya wat sushi... nampak senang tp cam remeh kan?

cicah dengan apa yang?

Siti berkata...

Siti-Ixora : senang je ixora, cume masak nasi je.. yg lain tu main cut2 je :P.. siti telan gitu je hehe