Anyong-haseyo, je ireum eun Siti Soleha imnida..
Hari ni mari kita buat kimci, Since Esok dah start puasa :)
Bahan-bahannya Rempah : bawang besar, bawang putih, halia, udang kering, sebiji buah pear kisarserbuk lada, garam dan gula.(blend je semua ni :P)
Bahan-bahan sayur : kobis,carrot,leak,daun bawang, saleri dan lobak putih.
Cara-caranya:
1.Cuci bersih semua sayuran, kobis akan dicuci dan dilumur garam sehelai-demi sehelai dan di biarkan selama 1 setengah jam. Sayur lain dipotong kecil-kecil.
2. Selepas satu setengah jam basuh kobis tersebut , dah bahan-bahan semua dah ready untuk dilumur dengan bahan-bahan rempah .
Sila gaul sekata ya tuan puan, semua bahan disediakan oleh emak saya, saya tukang gaul sahaja ehem-ehem. Selepas gaulkan kita simpan dalam bekas bertutup dalam 4/5 hari lagi dah boleh makan dan simpan dalam peti sejuk (supaya rasa dia tak masam sangat )
Ni contoh bila dah jadi ye puan-puan : balance Kimchi bulan lepas, dah tinggal seciput je, tu yang kiteorang buat baru :P
Rasa kimci ni macam jeruk sayuran, masam-masam pedas sikit :P
Ahad, 31 Julai 2011
KIMCHI
Dicatat oleh Siti di 2:44 PTG
Label: cheft Amature
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan