Khamis, 18 Jun 2009

Bukit Tinggi – Padang Siri 1

Travel Story kali ni nk story2 pengalaman 2 tahun lepas .. travel kali ni ayah x ikut. Cuma kami empat beranak je pg Padang Indonesia







Berlolak dari terminal LCCT flight kul 6 pagi, so pagi2 dah bertolak dari rumah. Rombongan yg siti ikut ni ramai geng2 mak ( cikgu-cikgu). Ni kira kali ke3 naik flight, sebelum ni naik Emirates mmg kelas kapal terbangnya , kali ni naik Airasia . Pengalaman baru , flight tanpa number tpt duduk, sape cepat dapat tempat duduk yg best.



Sampai di lapangan terbang padang, kami dibawa ke rumah makan utk bersarapan, siti makan tempe goreng yg berharga 5000 mak ai!!! Rupiah (-__-) hehehe..sekarang pakai ribu2 je kat sini.





Perjalan di sini mmg adventure, jalan curam lagi2 lepas hujan renyai .kami melalui objek wisata ,Air Mancur Lembah Inai . kecik je airterjun ni tapi mmg sesuai utk posing2 bergambar.



Kami dibawah ke rumah gadang,diberi penerangan lebih mendalam ttg adat-adat orang minang. Cuaca kat luar terik, tp bila masuk je rumah Gadang ni sejuk gile… mcm pasang aircond lak, Mmg syok rasa mcm nk tido jap kat umah ni :P .
Dibahagian bawah rumah ni ada pelamin org minang , pengunjung boleh sewa baju ni sepasang dalam RM10-15, ktowg tumpang amik gambar je (sapo lak nk jadi ngantin lelakinya Ki3).




2 hari menginap di hotel Royal Denai (3 star). Yang best bukak je balcony terus Nampak pool, ape lagi … terjun le



Keesokan harinya lepas sume dah kemas2 barang dan rehat2 , dibawa jalan pg tempat shopping. Kebetulan di sana pun tgh jualan murah. Pasar ni dipanggil pasar atas.
Bertingkat-tingkat, boleh sosat jln huhu… ni dah tersosat ler ni sampai jumpe tempat bundle sepanjang2 pasar.Yg popular kat sini ialah telekung sulam ayak, mahal ni kat Malaysia beratus-ratus.






Ni antara kerepek2 yg dijual disana, rasanya bukan selera siti, siti rasa Malaysia punye lg sodap (--“)




Kemudian melawat rumah gadang lain pulak, dan pergi ke tapak peninggalan istana terbakar, tinggal tangga ni je..




Sebelum pulang dibawa ketempat sulaman, anak-anak muda ni mmg pro mengayak. Siri 2 akan menyusul kemudian :P

5 ulasan:

budak kampung online berkata...

KOOL... BEST JALAN KE TEMPAT ORANG.. MAHU CARI MAID KERRR... KAH..KOH..KEH..

KhairiL's berkata...

best jln2 ke sana

Siti berkata...

Siti-Bdk KG Online : hahaha... :P

Siti-Khairils: Best sangat, Padang mmg tempat yg cantik . Bnyk gunung-ganang,tasik gunung berapi,sawah padi :)

rizz berkata...

wah sonoknye holiday!

Siti berkata...

Siti-RIzz : holiday seronok :)