Selasa, 21 Jun 2011

Mood memasak sudah datang :)

Hobi terbaru Siti ialah collect pinggan mangkuk cantik-cantik (belum kawen pun dah sibuk nak kumpul-kumpul :P).. Sekarang dah ada sekotak da waaa best-best, sudu korea pun ada tau hihi.

Yang kat bawah ni sume yang collection terbaru ( Siti cari yang warna putih je, bila letak makanan baru naik seri gitu, lagi pun boleh feel makan kat hotel Muahaha)

Menu hari ini Bubur Nasi dengan lauk pauknya : Sup bebola, ikan masin,kacang goreng, kerabu tomato ikan bilis, dengan egg roll .

Kerabu Tomato Ikan Bilis ( credit to hana6877@myresipi.com)

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka

Cara-cara

  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube.

Tamago Yaki Versi sendiri

( suka ati aku je tukar recepi.. yang penting sedap )

Bahan-Bahan

3 biji telur

1/2 sb gula

1/2 sb garam

hirisan daun bawang

2 sosage- potong dadu( telah direbus dahulu)

sedikit lada sulah

sedikit lada hitam

Cara-cara

1. Pecah telur dan digaul dengan semua bahan.

2. Panaskan sedikit minyak .Masak separuh dalam kuali , kemudian lipat dua.. biarkan hingga masak.(kite tak de kuali square tu so pakai je kuali biasa)

3. Boleh hidang , potong jadi 4 segi

0 ulasan: